Van IT-specialist naar allround klusser met een eigen klusbedrijf
Tja. Daar zit je dan. Op maandagochtend. Met een kantoorkoffie voor je neus. Achter je beeldscherm. Je kijkt bijna elk kwartier op de klok. Want je wilt zo graag verder met dat klusproject thuis. Het contrast kan haast niet groter: Ties Beekhuis gooit het roer om. Omdat werkgeluk belangrijker is dan geld. Hij was IT-specialist en bouwt nu aan zijn eigen klusbedrijf én nieuwe huis uit 1895. En nee, dat wordt geen huis met strepen op het plafond of een niet-werkende-hotelschakelaar. Want Ties weet preciés hoe hij alles moet aanpakken dankzij de modules van Mooivakonderwijs. Een goede voorbereiding is..? Precies!
‘Door de jaren heen en van jongs af aan ben ik eigenlijk altijd wel met bouwen, verbouwen en klussen bezig geweest. Ik kreeg dat ook vanuit huis mee. Daardoor ben ik redelijk veelzijdig en innovatief geworden in dingen zelf oppakken en doen. Als je vooraf goed nadenkt dan komt het vaak wel goed. Soms doe ik dingen ook nog wel eens voor de eerste keer. Ik ben niet bang om dingen gewoon uit te proberen. Onlangs heb ik nog een schoorsteen geïmpregneerd. Hij is droog gebleven na de hevige buien van laatst. Dus het is goed gegaan’.
Klussen voor de toekomst
In zijn klusbedrijf wil hij graag een specifieke focus aanbrengen. ‘Ik ben begonnen met het idee om woningen meer levensbestendig te maken. Daar kreeg ik de laatste jaren steeds meer vragen over. In de wijk waar ik woonde, woonden ook veel oude, alleenstaande mensen of mensen die moeilijker zelfstandig thuis konden blijven wonen. Maar met wat aanpassingen woonden die mensen een stuk comfortabeler en mobieler. Dat maakt ze zelfredzamer. Dat vond ik heel leuk om te doen: mensen op die manier helpen. Daarnaast wil ik me focussen op verbouwen en renoveren met natuurlijke producten. Meer doen met leem, stucplaten van houtmaterialen, isolatie van natuurlijke materialen. Of werken met natuurlijke verf. Ook daar leer ik over bij Mooivakonderwijs’.
Van tegelzetten tot elektra aanleggen: Ties kan het
De modules loodgieten, tegelzetten, schilderen, stuken, timmeren, duurzaam tuinieren. Ties volgde ze allemaal. ‘Ik vond het belangrijk om, voordat ik echt volledig voor mezelf begon, voor sommige disciplines de puntjes op de i te zetten. Een soort check: doe ik de dingen die ik doe op de goede manier? Het is dan fijn om van een onafhankelijk vakman de goede denkwijze, werkmethode en materialen mee te krijgen. Maar ik volgde ook modules voor dingen die ik nog (bijna) nooit had gedaan. Zoals tegelzetten en stuken. Daarvoor wilde ik een goede basis om het me daarna verder zelf echt eigen te maken. Zo wist ik dat ik een goed startpunt had.’
Goud: werken met echte vakmensen
‘Dat is voor mij een van de belangrijkste redenen om voor Mooivakonderwijs te kiezen. Het zijn echt allemaal vaklieden waarvan je leert. Je merkt aan alles dat ze liefde hebben voor hun vak en kennis willen overbrengen. Dat is de basis. Ze kunnen je de juiste richting opsturen als je ergens tegenaan loopt. Er is een hoop flexibiliteit in de onderwerpen en leerstof. Ruimte om iets anders te behandelen. Of als je met het praktijkonderdeel bezig bent kun je ook één op één met een docent sparren. Ik vind de verdeling tussen theorie en praktijk ook super. Veel praktijk want: al doende leert men. Den Bosch en Helmond liggen niet om de hoek voor mij. Maar een ritje Arnhem – Helmond maak ik voor Mooivakonderwijs maar al te graag.’