De Baksteen wordt mooier, slanker en ecovriendelijker…
De baksteen lijkt een blijvertje
Bij renovatie van oude panden maar ook bij het siermetselwerk in nieuwe wijken. Steen voor steen door vakmensen geplaatst in allerlei variaties. Vlaams verband, kruisverband, staand verband, Noords kettingverband, Boerenvlecht, de bekende muizentand, het Juffertje, de Brabantse steen, Friese drieling, Dordtse steen, Oldenburger, Lilliput II – en ga zo maar door. Authentiek vakmanschap met een toekomst. De uitdaging is wel: hoe behouden we dit vakmanschap?
De baksteen op dieet
Houtskeletbouw is in! Toch is de baksteen in feite ook een heel duurzaam bouwmateriaal. Het bestaat uit natuurlijke, vaak recycleerbare grondstoffen als klei en zand. Tijdens de productie van baksteen ontstaat er bijna geen afval. Wel tijdens het bakproces, namelijk uitstoot van CO2. En nog meer tijdens het droogproces.
Uitdaging nummer 2: hoe komen we aan CO2-negatieve stenen? Ofwel een baksteen dus die meer CO2 opneemt dan uitstoot. Klinkt te mooi om waar te zijn.
Als je logisch nadenkt bespaar je op materiaal waardoor je minder energie nodig hebt in het productieproces. Dunnere stenen dus. Van een gevelsteen met een breedte van 100 mm naar een variant van 65 mm breed of baksteenstrips van 15 millimeter. Dat klinkt al een stuk ecovriendelijker. En als er vervolgens verwarmingstechnieken worden gebruikt met behulp van waterstof en zonne-energie, dan is het baksteenplaatje mooi ‘rond’.
Baksteen opgebouwd uit bacteriën?
Het moet niet gekker worden!
Er wordt volop geëxperimenteerd in de zoektocht naar bouwmaterialen met minder milieu-impact. Bakstenen opgebouwd uit bacteriën bijvoorbeeld.
In Zuid-Afrika is een baksteen ontwikkeld met urine als bindmiddel. Bij de productie van deze ‘biobakstenen’ is geen hoge temperatuur nodig. Dit nieuwe proces voorkomt dus CO2-uitstoot. In Colorado is een zelf replicerende baksteen ontwikkeld die zelfs CO2 uit de lucht haalt en er geen steengroeves meer nodig zijn. In eigen land worden baksteenstrips gemaakt van hoogwaardig gerecycled bouwafval. En zo kunnen we nog even doorgaan.
Sommige innovaties staan nog in de kinderschoenen maar er zijn er ook die al op grote schaal in Nederland worden gebruikt.
Mooivakonderwijs draagt haar steentje bij
Te beginnen bij uitdaging 1: het behouden van vakmanschap door op te leiden.
Voor de echte beginners is de basiscursus metselen geschikt. De diverse vervolgcursussen metselen voor liefhebbers van mooi siermetselwerk en de cursus ruwbouw: van fundering tot dak een huis bouwen. En vergeet ook het voegwerk niet, dat pik je ook meteen mee in dit cursusaanbod.